divendres, 15 de maig del 2009

Cada forn és un món



Aquest és en Naoki, el nom li ve del seu primer propietari japonès que vivia a Barcelona.
És un forn no massa ben dissenyat però amb algunes modificacions m'ha estat molt útil, m'ha permès fer peces de fins a 1'20m afegint-hi els anells i de mica en mica el vaig anar entenent .
Ara torno a topar amb certes dificultats, la gran diferència de temperatura a d'alt i a baix. Ja he provat diferents formes de coure ,manteniment, apagar un cremador de baix, posar la placa del pis el més petita possible perquè la calor circuli,.... però la diferència segueix sent-hi.
En cada intent una mica millor, potser arribarà un dia que ho aconseguiré!

3 comentaris:

Hollis Engley ha dit...

I wish I understood Catalan. I can pick up some of it from the Spanish I know, but not enough. It's a good thing you post photos, Maria.

maria ha dit...

Hola Hollis,
I say about this kiln, is called Naoki, the name of Japanese potter, the first owner kiln who lived in Barcelona. It is a kiln with some shortcomings in design, but with some modifications I have had many possibilities for a long time with my previous work ceramic .
But now, with my new pieces again difficulties, the temperature difference between up and down,... but I am sure more time will solves and we will be better understood, so that I think each kiln is a world.
I guess you've seen on the blog that there is the possibility of translation GoogleTranslation. is not very good nor accurate,... but enough to get an idea, anyway I like to practice and improve English.

Hollis Engley ha dit...

Ah, mil gracias, Maria. Su Ingles es mucho mas mejor que mi Catalan. Cada kiln (massa?) es un mundo, es verdad. Buena suerte con esto.
Now ... in English. I am lucky in my own kiln, which fires evenly top and bottom, front and back. Unless I stack the pots badly, I can usually depend on a good result.